Peter De Graef

Peter De Graef (1958) is acteur, schrijver en regisseur. Sinds 1979 speelde hij bij verschillende gezelschappen. Intussen begon hij ook zelf te schrijven. Zijn eerste monoloog Et voilĂ  werd geregiseerd door Luk Nys, een samenwerking die leidde tot de oprichting van het gezelschap Nova Zembla. Na Nova Zembla werkte hij freelance tot hij vanaf 1994 met De Stichting vzw zijn eigen werk uitbracht. Sinds die tijd heeft hij een opmerkelijk oeuvre opgebouwd met teksten zoals onder andere Hun, Ombat, Henry en N!ks. Voor deze laatste tekst kreeg hij de Taalunie Toneelschrijfprijs in 2002. Zijn teksten nemen de toeschouwer met veel humor op sleeptouw in een wereld van wreedheid, gekte en fantasie, waarin de toeschouwer achter elke hoek zichzelf en de werkelijkheid tegenkomt.
Peter De Graef schrijft en regisseert verder voor gezelschappen als Het Paleis , De Paardenkathedraal, Het Zuidelijk Toneel en Huis aan de Amstel. In 1998 won hij de Louis dOr, de prestigieuze Nederlandse prijs voor beste acteur.
In 2008 bracht Peter De Graef twee producties uit: Zoals de dingen gaan... en Inside Stories. Naast het schrijven van de tekst en het regisseren van de voorstelling staat Peter ook in beide voorstellingen zelf (mee) op de planken.
Momenteel produceert Peter De Graef zijn werk vanuit zijn nieuwe vzw: Dwama.

Bij Bebuquin verscheen: