Kind
Tom Jansen

Kind is de tweede theatertekst van de Nederlandse acteur/auteur Tom Jansen (1945). Met zijn eerste tekst SCHADE/schade (SCHADE in het Nederlands en schade in het Duits) werd hij in 1993 meteen bekroond met de Vlaams-Nederlandse Toneelschrijfprijs. Kind gaat over een koppel dat een kind krijgt. Het verhaal is niet autobiografisch, maar desalniettemin zeer persoonlijk. Zij wil het kind, hij eigenlijk niet. Zij verliest het kind voor het geboren kan worden en daarna moeten ze samen verder.
De voorstelling die Jan Lauwers (Needcompany) ervan realiseerde, met Tom Jansen als 'hij' en Josse De Pauw als 'zij' (beiden met maskers op), was bijzonder. Als derde component/ tegenspeler fungeerde de musicus/violist George Van Dam. Hij is voor Tom Jansen in zijn stuk onmisbaar.

'Slap, maar ook zo vredig lag dat kleine, onvolgroeide lijfje in mijn handen. Ineens begon ik zomaar tegen haar te praten, dat ik zo naar haar had verlangd. En dat ik ook wel wist dat het, nou ja, anders had gemoeten, maar dat ik toch blij was dat ik haar nu zag.'

Tom Jansen: 'Dit stuk gaat over twee mensen die een kindje krijgen, over de fundamentele vragen van geboorte en dood. In een interview zei Josse ooit dat we, tussen die twee waarheden in, de prachtige leugen van de liefde hebben ontwikkeld. Primair daarbij is eigenlijk de eenzaamheid in het aangezicht van de dood. Je eigen dood is immers het enige criterium dat je hebt om alles te bekijken. Als je je realiseert dat het zo in elkaar zit, is het aardig over die twee dingen te lachen. Dat is immers het enige verweer dat je ertegen hebt.'

Creatie 21 juni 2001 in Het Net, Brugge. Productie Needcompany en Het Net. 2002

Tom Jansen (1945) werkte als acteur/regisseur/schrijver met verschillende gezelschappen, o.a. Nationaal Fonds waarvan hij artistiek leider was. Als docent en artistiek leider van de Mimeopleiding in Amsterdam werkte hij samen met Mickery- en Shaffytheater. Van 1990 tot 2005 woonde en werkte hij voornamelijk in Brussel en speelde hij bij Needcompany.
Voor de monoloog Schade/Schade (Theater amTurm/Needcompany/Nationaal Fonds) kreeg hij in 1993 de Vlaams-Nederlandse Toneelschrijfprijs. Met Josse De Pauw maakt hij een tiental voorstellingen, waarvan Ruhe (Transparant/Collegium Vocale 2007) en Een nieuw Requiem (Transparant/I Solisti Del Vento 2009) nog gespeeld worden.
In 2011 ging De gehangenen (LOD) in de KVS in Brussel in première. Momenteel vertolkt Jansen verschillende rollen voor film en televisie.

Kind

bestellen via de website van uitgeverij EPO

[ 2002 - paperback, 62p. - isbn: 9789075175257 ]