desperado
Willem de Wolf - Ton Kas

Vier kerels brengen samen het weekend door in een cowboydorp. In het diepst van hun gedachten zijn het helden van de Far West, in het dagelijkse leven is het heldendom pijnlijk veraf.
Ton Kas en Willem de Wolf schreven een hilarische en tragische komedie.

'Kas en De Wolf hebben dat ondefinieerbare waardoor ze zich veel kunnen permitteren', schreef Marian Buijs ooit in De Volkskrant. Het duo Ton Kas en Willem de Wolf speelde van 1985 tot 2004 in het naar henzelf genoemde gezelschap. Ze brachten achteloos en briljant, wrang en komisch theater.

Bart Meuleman, regisseur van desperado bij Toneelhuis: 'Kas & de Wolf stonden vanaf het begin van hun bestaan als duo in 1985 helemaal aan de rand van het toneelspectrum. (...) Ze hebben heel hard voor hun eigen plek gevochten, maar bleven zich desondanks ook inhoudelijk altijd als outsiders opstellen. Slechts één keer hebben ze subsidie gekregen. Daarmee kochten ze onmiddellijk de allerduurste bmw, een 'vliegmachine' met lederen zetels en een houten dashboard waar ik ingezeten heb. De subsidiecommissie was woedend. Subsidie zou het duo na die ene keer nooit meer krijgen. Hun houding tegenover subsidies en commissies tekent heel erg hun radicaliteit: ze lieten zich door niks of niemand zeggen wat ze zouden moeten doen, of wat er kon en niet kon. Dat deden ze op hun heel eigen rustige manier. Die voorstellingen waren erg rustig, daar werd zelden in gezweet.'

Willem de Wolf studeerde in 1985 af aan de Amsterdamse Toneelschool. In datzelfde jaar formeerde hij samen met Ton Kas het theaterduo Kas & de Wolf. Kas & de Wolf schreven/maakten samen een vijftiental stukken. In 2002 wonnen zij de VSCD Mimeprijs voor hun voorstelling Ons soort mensen. Nadat in 2004 de subsidie werd stopgezet schreef Willem de Wolf o.a. voor Dood Paard de tekst bazel en bij mugmetdegoudentand schreef hij samen met Lineke Rijxman en Joan Nederlof Hannah & Martin. Zijn monoloog Krenz, de gedoodverfde opvolger werd in 2012 genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs en voor het Theaterfestival. Bij Bebuquin publiceerde hij eerder The Marx Sisters en desperado (i..s.m. Ton Kas).

Ton Kas (1959) is o.a. bekend als Arie Balk uit 't Schaep met de 5 Pooten en verder van tv-series als Hertenkamp, tv-7 en de films lek, Vet Hard, Vox Populi, De Heineken ontvoering, Plan C, De Ontmaagding van Eva van End en Matterhorn (iff Rotterdam / Publieksprijs en iff Moscow 2013).
Ton Kas won drie keer de vscd Mimeprijs, een Gouden Kalf in 2008 en de eerste pta trofee voor Dwarse Denkers in 2009.

desperado

bestellen via de website van uitgeverij EPO

[ 2013 - paperback, 80p. - isbn: 9789075175400 ]