We waren klaar
Bart Moeyaert

Bart Moeyaert (1964) schrijft voor jongeren en volwassenen. Proza, poëzie en theater. Uitgepuurde verhalen over intimiteit. Soms teder en troostend, dan weer hard en confronterend. Hij schrijft over weggaan. Of blijven. Bijna altijd is er een geheim dat mondjesmaat wordt onthuld. Zijn theaterteksten nodigen uit om te lezen en hardop te zeggen.
Moeyaerts werk is in meer dan twintig talen verschenen en vaak bekroond, onder andere met de Nienke van Hichtumprijs, de Gouden Uil, de Woutertje Pieterseprijs, vier Zilveren Griffels en zes Boekenleeuwen.

Isabelle Vandenabeele (1972) maakte voor elke tekst uit We waren klaar een beeld. Een overzichtelijke wereld in stevige lijnen.

We waren klaar bundelt acht theaterteksten. Engel in de appelgaard (1994), Kus me (1994), Mijn maan (1998) Rover, dronkeman (2000), Bremen is niet ver (2001), Ongelikt (2001), Drie zusters (2004) en Onnozele (2010)

‘Zijn teksten zijn geheimzinnige partituren die behoedzaam geopend moeten worden.’ – Knack, over Bart Moeyaert in het theater

Bart Moeyaert (1964) debuteerde als negentienjarige schrijver met Duet met valse noten in 1983. Het boek werd bekroond, vertaald, kreeg een tweede leven als musical, en was een bestseller die een longseller werd.
Schrijven is sinds 1995 zijn beroep. Zijn werk, zoals o.a. Kus me, Blote handen, Het is de liefde die we niet begrijpen, Broere of Dani Bennoni (lang zal hij leven), wordt door critici poëtisch, sfeervol en filmisch genoemd. De boeken zijn bekroond in binnen- en buitenland en tot hiertoe in achttien talen verschenen. Ze worden gelezen door alle leeftijden, wat hem een aparte plek geeft binnen de literatuur.
Moeyaert heeft verder een aantal scenarios en toneelstukken op zijn naam staan, waarvan het meeste recente, Drie zusters, in 2004 is bekroond met de Vlaams-Nederlandse 1000 Watt Theaterprijs. Rover, dronkeman werd uitgegeven door uitgeverij Bebuquin. Moeyaert vertaalt ook uit het Duits, Engels en Frans. Met Verzamel de liefde is hij in 2003 gedebuteerd als dichter.
Steeds vaker is Bart Moeyaert ook op het podium te zien: bijvoorbeeld in het vertelprogramma Broere, waarin hij samen met pianiste Caroline Deutman verhalen over zijn zes broers en zichzelf bracht, en een enkele keer als acteur zoals in Bremen is niet ver. In 2004 bracht hij samen met het Nederlands Blazers Ensemble De Schepping, en in 2006 was hij de verteller in de muziektheaterproduktie Olek schoot een beer met het Vlaams Radio Orkest, in een compositie van Wim Henderickx.
Bart Moeyaert was in 2004 voor de derde keer genomineerd voor de internationale Hans Christian Andersen Award, en werd in 2002 finalist. In 2019 won hij de Astrid Lindgren Memorial Award, de prestigieuze bekroning die internationaal gezien wordt als de 'Nobelprijs voor jeugdliteratuur'. 
In 2006 en 2007 was Bart Moeyaert stadsdichter van Antwerpen, wat in 2008 resulteerde in Moeyaerts tweede bundel Gedichten voor gelukkige mensen. Zijn meest recente werk is de novelle Graz, die meteen ook door theatergroep Stan op de planken is gebracht.
(Foto: Filip Naudts - wikiportret.nl)

We waren klaar

bestellen via de website van uitgeverij EPO

[ 2018 - hardcover, 256p. - isbn: 9789075175721 ]